Vajinada Sivilce Sorunu – Genital Bölgedeki Sivilcenin Çözümü


Kadın genital bölge etrafındaki sivilceler, çeşitli faktörlerden kaynaklanan yaygın bir durumdur. Bu sivilceler rahatsız edici olabilir, ancak çoğu durumda ciddi değildir.

Vajinal sivilce, vücudun diğer bölgelerinde görülen sivilcelere benzemektedir. Ancak farklı özelliklere sahip olabilirler. Örneğin; yanma, ten kızarması, kümeler halinde bulunma olabilir. Bu makalede vajinal sivilcelerin yaygın nedenleri, tedavileri ve gelecekteki oluşumlarını önleme ile ilgili yöntemleri ele alacağız;

Genital Bölgedeki Sivilcenin Çözümü
Genital Bölgedeki Sivilcenin Çözümü

 

Vajina Sivilcesi Nedenleri

Vajinal sivilce nedenleri her zaman aynı değildir. Bununla birlikte, en  yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır;

Kontakt Dermatit

Kontakt dermatit, bir alerjen veya tahriş edici madde ile deri temasının neden olduğu bir egzama türüdür. Birçok vajinal sivilce vakasının nedeni genital bölgede oluşan kontakt dermatittir.

Vajinal sivilcelere neden olan diğer yaygın irritanlar ve alerjenler şunlardır;

– Losyonlar, tozlar ve deodorantlar gibi kadınsı hijyen ürünleri

– Kokulu sabunlar ve duş jeli

– Çamaşır deterjanları

– İlaçlı losyonlar veya jeller

– Kişisel yağlar, spermisitler veya prezervatifler

– Terleme

– Hijyenik pedler veya tamponlar, (özellikle kokulular)

– Meni

– İdrar

– Folikülit, kılların büyüdüğü küçük bir deri boşluğudur, vücuttaki her bir saç kendi folikülünden uzar.

Folikülit şunlardan kaynaklanabilir:

– Traş olmak

– Büyümüş tüyler

– Sıkı giysiler giymek veya cildi ovmak

– Ter veya kişisel ürünler tarafından tıkanmış veya tahriş olmuş foliküller

– Temiz olmayan bir spa küveti veya yüzme havuzu kullanma

– Bakterilerin saç foliküllerine yayılmasını sağlayan, traştan bulaşmış bir kesim veya yara

– Akne

Vajinal sivilce genellikle kendi kendine yok olabilir. Eğer yok olmassa nedenini öğrenerek birkaç şey uygulayabilirsiniz. Ancak uygulamadan önce sivilce olduğundan emin olmalısınız. Çünkü yazının devamında da belirttiğimiz gibi sivilce dışında farklı şeyler de olabilir. Varis, kist ve benzeri gibi. Ama siz bunları ayırt edebilecek bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız yapılması gerekenleri uygulayabilirsiniz.

Vajinada Sivilce
Vajinada Sivilce

 

Yapılması Gerekenler

– Genital bölgedeki sıcaklık ve nem, bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların barınmaması için ideal bir yer oluşturur. Bu yüzden bölgeyi her gün ılık su ve yumuşak, saf olmayan sabunla yıkayın ancak vajina içine sert temizlik ürünlerini kullanmaktan kaçının çünkü bunlar pH dengesini etkileyebilir ve enfeksiyona neden olabilir.

– Sivilceye neden olacak tahriş sebebi bir ürün kullanılıyorsa, kullanımdan kaldırılmalı veya değiştirilmelidir.

– Çamaşır deterjanları da dahil olmak üzere, genital bölgeyle temas halinde olan tüm ürünlerin bir süre için kullanılmaması faydalı olabilir. Semptomlar azaldığında, yavaş yavaş bu ürünleri birer birer tekrar kullanın ve herhangi bir yan etki yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edin.

– Traş bıçağı kullanımını bir süre bırakın ve sivilcelerin geçip geçmediğini kontrol edin. Eğer geçerse tekrar kullanıma başlayabilirsiniz.

– Pamuklu iç çamaşırı seçin, ısıyı ve nemi tutan kumaşlardan kaçının. Cildin nefes almasını sağlayan gevşek, rahat giysiler tercih edin ve egzersiz yaptıktan sonra giysileri mutlaka değiştirin.

– Adet sırasında düzenli olarak sıhhi havluları değiştirin.

– Vajinal sivilceleri sıkmaktan kaçının. Vajinal sivilcelerin sıkılması veya patlaması daha fazla ağrıya ve tahrişe neden olabilir. Ardından bakteri yayma ve enfeksiyona neden olma riski artar ve sivilce sayısı ve şiddeti yükselir.

– Bakteriyel büyümeyi engellemek için bölgeyi kapalı tutun.

Diğer Durumlar

Vajinada Sivilce Problemi

Vajinada Sivilce Problemi

Vajinal Varisler

Bunlar, genellikle mavi renkte olan şişliklerdir. Vulvanın ve vajinanın çevresinde görünürler. Bu varisler ile karşılaşırsanız doktorunuzla konuşmalı ve ona göre tedavi uygulamalısınız. Varisler, kendi başına gidebileceği gibi lazer ile de alınmaktadır.
 
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE)

Cinsel yolla bulaşan iki enfeksiyon , vajina etrafında şişliklere neden olabilir. Bunlar genital siğiller ve genital herpes’ler olarak adlandırılır. Topak halinde görülebilir. Bu durumda da tedavi için doktora başvurabilirsiniz.

Bartholin’in Kistleri

Bu kistler genellikle ağrısızdır ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, eğer enfekte olurlarsa iltihaplı ve irin dolu bir hal alırlar. Bu durumda antibiyotikler gibi tıbbi müdahalelerle tedavi edilmelidirler.

Eğer vajinal bölgede oluşan durumların, tam olarak ne olduğunu kestiremiyorsanız ve içinizi huzursuz ediyorsa, yapmanız gereken en temel iş, bir doktora görünmektir. Doktora görünmekten çekinen biri iseniz, bu tip şeylerin birçok kadının başına geldiğini ve bunların çok doğal şeyler olduğunu unutmayın.


Ev Sahibi

4 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir