Ülkemizde pek çok kişinin şikayetçi olduğu bir konudur kadına şiddet konusu. Bu konuda devlet yetkilileri özel bir destek hattı kurmuş ve bununla ilgili pek çok çalışma şu an o masa etrafında çözülüyor. Cezalar şiddetin boyutuna göre değişiklik gösterdiği için kanunlardaki düzenlemelere göre hukuki sonuçlar farklı sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle 2107 yılının kadın cinayetleri raporuna baktığımız zaman şunu net olarak görüyoruz ki her yıl artan bir eğilimde olan bu konuya karşı bir düzenleme getirilmesi ve verilen kararların daha da bağlayıcı olması gerektiği gerçeği. 2017 yılı aralık ayı kadın cinayetine kurban giden kadın sayısının 31 olması bu artışeğiliminin ne dereceye geldiğini göstermektedir.
Kadına Şiddetin Cezası Nedir 2018?
Kadına şiddetin cezası nedir 2018 derseniz günümüzde bu konu ile ilgili yapılan ve işlenilen suçlar hükmüne bakılması gerekiyor. Yani darp ya da benzeri seviyede ise para cezası şiddetli bir durum söz konusu ise o zaman hapis cezasına kadar gidebiliyor. Artık cezalar da caydırıcılık açısından yükselmeye başladığı için bu konuda aktif bir sonuç alınması gerekiyor. Ancak yazılı kanunların aksine uygulanışında tam olarak caydırıcılık söz konusu olmadığı için Kanun Hükmünde Kararnameler ile durum çok daha düzenli ve caydırıcı hale getirilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili hükümet yetkilileri de yakında bu konuda daha caydırıcı cezaların geleceğinin altını çiziyor. Yazımınız son kısmında da detaylı anlattığımız üzere koruma kanunları ve cezaların değerleri bize referans olmalıdır.
Kadına Karşı Şiddetin Cezası Kaç Yıl?
Kadına karşı şiddetin cezası kaç yıl sorusunun cevabı işlenen suça göre. Bir kaç seneden başlayıp örekte de görüleceği üzere en üst sınırdan 14.5 yıla kadar uzamaktadır. Bu yüzden ortalama olarak bakar isek 1 yıldan başlıyor ve daha farklı şekillerde değişkenlik gösterebiliyor. 2017 yılında Yargıtay ceza dairesi başkanı Şebnem Günaydın (tek kadın ceza dairesi başkanı) başkanlığındaki 3. Ceza Dairesi, çocuğa, eşe ve aile bireylerine karşı yapılan her türlü silahlı saldırıda üst sınırdan ceza verilmesie hüküm getirdi. TCK’nın 1 yıldan 3 yıla kadar hapis gerektiren 86. maddesindeki “Kasten yaralama suçunun” alt sınırdan verdikleri birer yıl hapis cezalarını bozdu. Ceza Dairesi, cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak, 2 yıldan daha fazla olarak verilmesini istedi. Hürriyet'in haberine göre kül tablası, telefon gibi sert cisimler ve ayakkabı da silah sayılacak.
Kadına Şiddete Hayır
Kadına şiddete hayır diyoruz ve durumun çok daha farklı şekillerde hukuki yollarla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda hem cezanın daha caydırıcı olması hem de daha da uygulanabilir olması gerekmektedir. 2018 yılı 3 aylık bilançoya baktığımız zaman kadın cinayetlerinin arttığını görüyoruz. ayrıca bu raporu detaylı incelediğinizde göreceksiniz ki şiddetin boyutu ve şiddeti uygulayan kişilerin korkutucu nedenlere sahip olduğu. Bunun için daha uygulanabilir ve daha sağlıklı bir zeminde yasaların yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Kadına Şiddete Çözüm Önerileri
Kadına şiddete çözüm önerileri konusunda karşımıza çıkarılan her bir hizmeti ve yeniliği sitemiz olarak değerlendirip siz okuyuculara sunuyoruz. Ayrıca sadece şiddet değil 2017 yılında Beylükdüzünde gerçekleşen cinsel istismar gibi tüm problemleri dile de getiriyoruz. Tabi bu konuda önerilerin sonuçlanması için öncelikli olarak kadınların dik durması, durumu bir şekilde polise anlatması ve olayı iletişim içerisinde halledederek sert durması olacaktır. Hiç bir şekilde adaletten kaçmamaları gerekmektedir. Aksi durumda kadına şiddet hiç bir zaman azalmaz.
"6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa" için buradan bilgi alabilirsiniz.
Şiddet yasaını nasıl kullanabileceğinize dair kapsamlı bilgi için de buraya bakabilirsiniz.
Kadına şiddet ile ilgili 2008-2018 arasındaki 10 yıllık bilanço için buraya bakabilirsiniz.