2017 Aralık Ayında 31 Kadın Öldürüldü – Yine Kadın Cinayeti


Bianet’in 12 Ocak 2018 tarihli haberine göre geçtiğimiz aralık ayında 31 kadın cinayete kurban gitti. Öncelikle “kadın cinayeti” kavramının ne olduğuna bakalım: “Kadın cinayeti, erkekler tarafından cinayete kurban giden kadınları” ifade ediyor. Yani bir kadının bir kadın tarafından öldürülmesi ve ya şiddet görmesi “kadına şiddet” kavramına girmiyor.

 

2016 yılında açılmış kadına şiddet davaları ile ilgili bir istatistik
2016 yılında açılmış kadına şiddet davaları ile ilgili bir istatistik

 

Belirtilen haber kaynağına göre aralık ayında 15 kadın tecavüze uğradı. Tabi bu medyaya yansıyan. Bu vak’aların sonucunda tutuklanan sayısı ise sadece 4. Ve bu gerçekleşen olayda tecavüzcülerin %93’ü kadınlar tarafından tanınmayan kişiler.

2016 Yılında Açılan Davaların Bilançosu

  • 15 yaş altı cinsel istismar sayısı: 15.006
  • Cinsel saldırı: 6434
  • 15-18 cinsel istismar sayısı: 1468
  • Cinsel taciz: 12.168

Evet bu oranlar medyaya yansıyan oranlar sadece. Bir de işin mahkemeye yansımayan boyutunu düşündüğümüz takdirde bu sayıların daha da fazla olduğunu göreceğiz. Bir de bunun çocuk istismarı boyutu var ki ortaya akıl almaz rakamlar çıkıyor:

2016 çocuk cinsel istismar bilançosu
2016 çocuk cinsel istismar bilançosu

Aralık ayı içerisinde 33 kız çocuğunun biri hamile kalmak sureti ile 33 kız çocuğu cinsel istismara uğradı. Bu cinsel istismar olaylarının %42’si okulda gerçekleşirken %36’sı ise öğretmen ve okul çalışanları tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sadece remi veriler bize 21.189 çocuk istismar edilmiştir diyor. Bu bilinen ve kayda geçen rakamlar dışında feodal düzenin hüküm sürdüğü ve kırsal alanların muhafaza ettiği toplumlarda bu olaylar gibi bir çok olayın gerçekleşmiş olabileceği düşünülmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi şikayete konu olmayan ve şikayet olmasına rağmen dava açılmayan bir çok olayın varlığı bilinmektedir.


Ev Sahibi

7 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir