Her çocuk az veya daha fazla bir şeyler uydurmaya meyillidir. Bazen de çocuklar yalan sadece yalan söyler. Günümüzde çocuklar çok daha fazla yalan söylemeye başlamışlar, araştırmalar bunu göstermekte. Bazı aileler bu yalanlara savaş açarlar ve elinden gelen her şeyi yaparlar.
Fakat moral ve psikolojik açıdan bu sorun farklı şekilde yorumlanır. Psikologların araştırmalarına göre başarılı olan kişiler çocukluğunda çok kez yalan söylemiş olan kişilerdir. Yalan ve entelekt birbiriyle çok bağımlı iki şeydir aslında. Bir çocuk ne kadar akıllıysa o kadar istediği şeyin gerçek olduğuna inanır. İki yaşında her dördüncü çocuk sorulara doğru düzgün cevap vermiyor. Dört yaşında her ikinci çocuk ebeveynlerine onların duymak istedikleri cevapları verir, gerçekler farklı olsa bile.
Çocukların yalan atma nedenleri
Sebeplerden biri şudur: çocukların gerçeği söylerlerse ceza alacaklarına veya onlara inanılmayacağına dair korkuları vardır. Yalanla birlikte çocuklar yetişkinlerin hayatına adapte olur.
Bir diğer neden de ilgi çekmektir. Ailesine uydurduğu şeyleri anlatarak onlar tarafından ilgi ve aferin bekler çocuklar.
Son neden de çocuğun hayal gücünün büyük olmasıdır. Çocuk hayalindeki düşünceleri paylaşma gereksinimi duyar. Onlar anlayış ve desteklenme bekler. Çoğu zamanda hayal güçleri neden yalan söylüyorsun sorusuyla suçlanır.
Ne yapabiliriz?
Sizinle kendi çocukluğumda yaşadığım bir olayı ve annemin ne şekilde tepki verdiğini paylaşmak istiyorum:
Çocuklar yalanın ne olduğunu bilmez, bunu anne-babaların çocuklarına anlatmaları gerekir. Küçükken bir şeyler uydurmayı severdim. Annem bunun yalan söyleme alışkanlığına döneceğinden endişelendiği için bana her gece Yalancı Çoban”ın hikâyesini anlatırdı. Bu hikâyeyi kısaca paylaşmak isterim. “Günün birinde bir yerlerde bir çoban varmış. Koyunlarla birlikte kalırmış. Onun kötü bir alışkanlığı varmış. Köylülerine evinin yandığını söyler onlardan yardım istermiş. Herkes yardıma koşar ve yangın olmadığını görürmüş. Bir gün çobanın evi gerçekten yanmaya başlamış. Hemen koşmuş ve köylülerden yardım istemiş. Fakat bu sefer ona kimse inanmış. Yardım etmedikleri için hem evi yanmış hem koyunları ölmüş.”. Bu hikâye bana yalanın ne olduğunu anlamamı sağladı ve çok etkili oldu. Sanırım o dönemde annem bana yalanın kötü bir şey olduğunu söyleseydi, bu kadar etkili olmazdı. Yalanın nelere sonuç olacağını anlamam sadece hikâye ile kalmadı. “O zamanlar köyde yaşardık. Evimiz okula epey uzaktaydı. Bir kış günüydü. Anneme okul olmadığını söyledim. Kendisi de bunu biliyordu. Ona rağmen tüm yolu o soğuk havaya rağmen okula kadar yürüdük. Okula vardığımızda kimseler yoktu.”. Yalan söylersem bana ve sözüme kimsenin güvenmeyeceğini söyledi annem.
Aslında önemli olan çocuğumuzun hangi sebeplerden dolayı yalan söylediğini anlamak.
Eğer bir hayal gücüyse ona hikayesini bitirmesinde yardımcı olabiliriz. Gerçek anlamda yalan söylediğini anladığımız anda yalan söylüyorsun gibi cümleler kura biliriz, aksi taktirde çocuğumuzu boşuna suçlamış olabiliriz. Eğer korkuyorsa, korkmaması gerektiğini, bizimle her şeyi paylaşabileceğini söyleyebiliriz. Hayal gücü büyük olan çocuklara karşı dikkatli olmalıyız. Onların yeni ve orijinal fikirlerini desteklemeliyiz. Onların düşünme şekli farklıdır. Düşüncelerini güzel ifade etmeyi öğrenirlerse güzel ve değişik bir geleceğe sahip olabilirler. Aksi taktirde onlarda bilindik senaryolara ayak uydururlar ve yetişkinlerin düşüncelerine güvenerek kendi fikirlerinden ödün verirler, böylelikle riske girmemiş olurlar.
1.847 Yorum
Yorumlara kapatıldı.