Sosyal Fobi Nedir Nasıl Aşılır?


Sosyal fobi toplumumuzda çok sık görülen, kişilerde korku, kaygı, aşırı tedirginlik ve endişe şeklinde ortaya çıkan bir kaygı, duygu bozukluğudur ve mutlaka tedavi olunması gereken bir rahatsızlıktır. Eğer tedavi edilmezse, okulda, işhayatında başarısızlık, tutunamama, arkadaşlık-karşı cins ilişkilerinde başarısızlık, alkole aşırı düşkünlük, intihar ve depresyon gibi sorunlara yol açabilir.                

Sosyal Fobinin Nelerdir?

Sosyal Fobinin Etkileri Nelerdir
Sosyal Fobinin Etkileri Nelerdir

Sosyal fobi yaşayan kişiler genellikle her zaman yaptıkları ve normal sayılabilecek günlük ve sosyal aktivitelerinde diğer kişilere göre daha utangaç, panik, ve daha çekimser davranırlar.

Bu rahatsızlık ne yazık ki günlük hayatında yaptığı ve yapabileceği birçok şeyden kişiyi mahrum bırakabilir ve daha atıl bir duruma sokar, kişi kendini işe yaramaz hissedebilir, bu da söz konusu hastalıktan daha fazla etkilenilmesine sebep olabilir.

Sosyal Fobinin Vücuttaki Belirtileri Nelerdir?

Sosyal Fobinin Vücuttaki Belirtileri Nelerdir
Sosyal Fobinin Vücuttaki Belirtileri Nelerdir

Ortaya çıkan belirtiler yaygın olarak ağız kuruluğu ve yüzün kızarmasıdır. Bu kişilerin çok korktukları durumlardan sonra da panik atak rahatsızlığının oluşma durumu olabilir.

Korku duyulması esnasında ise vücutta en sık görülen bazı semptomlar ise: Ateş basması, üşüme, midede burulma gibi bir rahatsızlık hissedilmesi, kaslarda oluşan gerginlik, titreme ve çarpıntıdır. Çevresindeki kişilerin bu durumları gözlemlemesi hasta için de oldukça önemlidir.

Kişilerin En Sık Sosyal Fobik Yaşadığı Durumlar Nelerdir?

Sosyal Fobik Durumlar
Sosyal Fobik Durumlar

Bir şeyler yaptığı esnada birileri tarafından izlenme korkusu, izleniyormuş hissi, bilgi veya konum olarak kendisinden daha üst bir mertebede bulunan kişilerle konuşma veya karşılaşma, telefonda konuşma, misafir ağırlama, başkalarının kendisiyle alay edecekleri hissi, sık sık utanılacak durumlara düşme korkusu, birileriyle tanıştırılması esnasında duyacağı tedirginlik veya stres, kendini ifade etmekte çekingenlik, kalabalık bir sofrada yemek yemek (hatta tanıdıkları ile yemek yerken bile çekingenlik yaşayabilirler), topluluk önünde konuşma gibi durumlar kişiler sosyal fobiyi en çok hissettikleri durumlardır.

En Sık Kimlerde Görülür?

En Sok Sosyal Fobi Kimler Tarafından Görünür
En Sok Sosyal Fobi Kimler Tarafından Görünür

Bu rahatsızlığın en çok görüldüğü yaş genellikle 6 yaşındaki çocuklardır ve tedavisi uzun yıllar sürebilir. Bu sebeple çocukların özellikle okul çağına geldikleri dönemde iyi gözlemlenmeleri gerekebilir. Bu rahatsızlığı büyük oranda bir dış ortamdan, yaşadığı farklı olumsuz durumlardan almış olabileceği en kuvvetli ihtimaller arasındadır. Ailede, arkadaş veya komşu/akraba çevresinde yaşadığı, fakat dillendiremediği bazı olumsuz olay veya davranışlar çocuklar üzerinde tedavisi uzun sürebilecek rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Bu Rahatsızlıktan Kurtulmak İçin Ne Yapılabilir?

Sosyal Fobi
Sosyal Fobi

Dünyada en fazla görülen psikolojik sorunların ilk üç sıralamasında yer alır. Bu kadar yaygın olması bu konuda daha yaygın bir tedavi ve çok sayıda uzman olmasını sağlamıştır.

Erkeklerde daha sık görülür ve birçok durumda hastalık kronikleşebilir. Bu kişiler reddedilmekten, reddedilme korkusu ile duygularını ifade etmekten ve eleştirilmekten korkarlar.

Kişiler karamsarlığa veya korkuya kapılmadan uzman bir psikoloğa görünmeli, tedavi görmeye başlamalıdır.  Fakat bu konuda psikiyatrist ve ilaç tedavisi en son düşünülmesi gereken tedbirler arasındadır. Eğer kişi hem sosyal fobi hem de depresyon yaşıyorsa o durumda hekimler ilaçla tedavi yöntemine başvurmaktadırlar..

Toplumumuzda Sosyal Fobinin Geldiği Durum

Sosyal Fobinin Toplumda Karşılığı Nedir
Sosyal Fobinin Toplumda Karşılığı Nedir

Psikolojik vaka ve hastalıkların sürekli artış gösterdiği günümüzde kişilerin ilk yapması gereken kendisi üzerindeki otokontroldür. Eğer duygularında, tepkilerinde ve davranışlarında her zamankinden farklı, daha çekimser, daha korkan veya utangaç ve çekimser olduğunu fark ederse kendini tümüyle gözlemlemeye başlamalı, akabinde uzman bir psikoloğa görünmelidir. Sosyal fobi toplumda nasıl karşılık bulur?

Eğer kendinizde ve çevrenizde yoğun utangaçlık, başkaları karşısında konuşamama, sürekli suskunluk, tutukluk gibi belirtiler görüyor iseniz, bunların normal karşılanmaması ve mutlaka bir hekime görünülmesi gerektiğini unutmamalısınız.


Ev Sahibi

4 Yorum

Yorumlara kapatıldı.

Choose A Format
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format