Nagehan Alçı Verdi Veriştirdi


Münir Özkul’un da rol aldığı “Neşeli Günler” ve “Gülen Gözler” gibi filmlere Habertürk yazarı Nagehan Alçı tepki gösterdi. Kadına şiddeti meşru gösteren bir film olduğunu söyleyen nagehan alçıya bir yandan tepkiler sürerken bir yandan da objektif bir değerlendirme olduğunu belirterek hak verenler oldu. Nagehan Alçı Münir Özkul’un rol aldığı film ve benzerleri için şunu söyledi: “Kadına şiddeti meşru gören canileri yaratan iklimin birer parçası. Bu gerçeği adımın Nagehan olduğu kadar net şekilde biliyor ve görüyorum”.

Nagehan Alçı Neşeli Günler Filmine büyük tepki gösterdi
Nagehan Alçı Neşeli Günler Filmine büyük tepki gösterdi

Alçı’nın bu çıkışı medyada büyük bir yankı uyandırdı. Habertürk Gazetesinde yer alan bu yazıda Maltepe’de annelerine işkence yapılan ve babaları tarafında öldürülen çocukların dramına dikkat çekti. Ve aynı hafta içerisinde Münir Özkul’un ölümü gerçekleşmişti.

Dilek Yardım adlı kadının dramını gözler önüne seren Nagehan Alçı bu durumu erkeklerin anlayamayacağını ifade etti. Alçı yazının devamında “erkek ideolojileri” ve “erkek anlatıları”na dikkat çekerek Münir özkul’un rol aldığı “Neşeli Günler” adlı filmi eleştirdi. Hatta çoğu kişinin bunların farkında olmadığını söyledi.

Münir Özkul - Neşeli Günler filminden bir kare
Münir Özkul – Neşeli Günler filminden bir kare

Alçı, kadınların farkında olmadan erkek siyasetinin kölesi olduğunu belirtti. Özkul’un büyük bir oyuncu olduğunu belirterek “Neşeli Günler” ve “Gülen Gözler” filminde erkek egemenliğinin hatalı yansıtıldığını eleştirdi ve bu durumun yeni Ali Yardım tipinde insanlar doğuracağını ifade etti. Ali Yardım’ın bu cesareti bu zihinsel alt yapıdan aldığını ve bu filmlerin insanı güldürerek bu sürece sistematik olarak hazırlandığına dolaylı olarak dikkat çekti.

Alçı, Neşeli Günler'de Sıdıka Hanım karakteri üzerinden oluşturulan algının yanlış olduğunu söyledi.
Alçı, Neşeli Günler’de Sıdıka Hanım karakteri üzerinden oluşturulan algının yanlış olduğunu söyledi.

Filmdeki Sıdıka karakteri ile kadına azgınlık atfedildiğini belirten Alçı, Sıdıka Hanım’ın kızı Nilüfere:  “Azıcık ellet ama daha fazlasına izin verme yoksa erkek kısmısı seninle evlenmez”  ifadesinin bir zihinsel altyapı olarak değerlendirdi. Ve yazısını şöyle bitirdi: “kadınlar aslında pek de neşeli değil”.


Ev Sahibi

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir