Düğün Yapabilmek İçin Ne Kadar Para Lazım?


Bu yazımızda evlenmeyi düşünenlere veya yakında evleneceklere harcama listesi olabilecek bilgiler hazırladık. Elbette kişilerin yazıda bahsedilen organizasyonları gerçekleştirirken bazı şekil ve yöntem farklılıkları olabilir, daha az masraf yapmak için uğraşabilirler, fakat genel olarak nelerin yapılması gerektiği, düğün yapılması için cebinizden kaç kapa çıkacağı temel hatlarıyla anlatılmıştır. Şimdiden hepinize kolaylıklar diler, çıktığınız bu meşakkatli yolun büyük mutluluklar getirmesini dileriz.

Düğün İçin Kaç Para Lazım
Düğün İçin Kaç Para Lazım

Şimdi sizlere o maddeleri sıra sıra açıklıyoruz:

Evlilik Teklifi ve Tek Taş

Tek Taş ve Evlilik
Tek Taş ve Evlilik (görsel kaynak)

Evlenme akdinin oluşmasını sağlayan temel cümle olan evlilik teklifi ile başlayalım. Bu teklifi yapmadan evvel öncelikle güzel bir organizasyon düşünmeniz gereklidir. Bunu elbette arkadaşlar arasında sürpriz mütevazı bir mini parti ile gerçekleştirebilir, ya da bu işi profesyonel olarak yapan organizasyon şirketlerinden birisiyle de anlaşabilirsiniz. Bu tamamen sizin tarzınıza göre ve nasıl olmasını istediğinize göre, ve en mühimi sevdiğinizin nasıl bir evlenme teklifi hayal ettiğine göre değişir. (Elbette eşinizin hayallerini ve isteklerini hesaba katmanız gerekir, aksi taktirde dillendirmeyen ve içte uhde olarak kalacak hayali bir evlilik teklifinin burukluğu yaşanabilir) Kadına alınacak tektaş yüzüğün fiyatı yaklaşık 2.000 TL

İsteme ve Söz Merasimi

Kız İsteme Merasimi
Kız İsteme Merasimi (Görsel Kaynak)

Şimdi sırada ailelerin bir araya gelip önemli konuların konuşulması var. İlk olarak birkaç tanışma ziyareti yapılır. (Erkek tarafı kız tarafının evine konuk olur, çaylar içilip sohbetler edilir, ardından kız tarafı nazik bir iade-i ziyarette bulunur. Bu bir araya gelmelerde her iki aile karşı taraf ve gelin-damat adayı hakkında bir fikre varır.) 3. Ziyaret olan erkek tarafının tekrar kız evine gelmesiyle isteme/söz merasimine  geçilmiş olur. Bu özel günde yanınızda götürmeniz gereken çiçek ve çikolata için ödeyeceğiniz bedel ise yaklaşık olarak  500 TL diyebiliriz.

Alyanslar

Alyanslar
Alyanslar

Almanız gereken klasik alyanslar (iki alyansın toplam fiyatı) 1.500 TL ye kadar çıkabiliyor. Tabii bu fiyat seçeceğiniz modele, altının ağırlığına, değerine, üzerindeki taşların yoğunluğuna göre değişecektir. Bu hususta tanıdık bir kuyumcunuz olursa hem indirim yapma hem de gerçekçi bir alışveriş yapıyor olmanın rahatlığını yaşarsınız.

Nişan Töreni

Nişan Töreni
Nişan Töreni

Eğer nişanı evde yapmak niyetindeyseniz masrafınız yaklaşık olarak 5.000 TL yi bulacaktır. (alınacak takılar + misafirlere ikram edilecek yemekler+hazırlanacak nişan masası+gelin ve  damat için alınacak kıyafetler+kuaför masrafları+nişan pastası+ev için süsleme malzemeleri vb.) Daha da mühimi eğer nişan dışarıda bir mekanda yapılacak ise mekanınızın kalitesine, detaylarına, kişi başı yemek olup olmamasına göre sizden istenecek rakam 5.000-10.000 TL arasında olacaktır. Tabii o zaman yapacağınız masraflar kökünden değişecektir. Çünkü nişanı evde yapmak ile bir mekanda yapmak arasında ciddi farklılıklar vardır. Daha kapsamlı ve maliyetli olacaktır harcamalarınız. Ciddi masraflarınızın bu aşamada başlayacağını belirtmeliyiz.

Gelinlik

Gelinlik
Gelinlik

Düğün vakti yaklaştıkça esas masraflar kapıda bekliyor olacak. Şimdi onlara geçelim: Düğün için en olmazsa olmazlar; Gelinlik. 3.000 TL ile 10.000 TL arasında fiyatlar değişiyor. Buradan 4.000 TL lik bir gelinlik aldığınızı varsayalım. Tabii sadece gelinlik almakla bitmiyor, ayakkabısı, iç çamaşırı, aksesuarları (takıları), gelin çiçeği vb. masraflarınız da olacaktır.  

Damatlık

Damatlık
Damatlık

Damatlık fiyatları gelinlik fiyatlarına göre daha makul neyse ki. Erkekler bunu daha uygun fiyatlara halledebiliyor. Üstelik takım elbisenin yanında ayakkabısı, kemeri, papyonu da oluyor. Bunun fiyatını da 2.000 TL olarak not alalım. (üstelik bu fiyatla güzel markalardan istediğiniz gibi bir takım elbise alabiliyorsunuz)

Geline Takılacak Takılar

Düğün Takıları
Düğün Takıları

Düğün öncesi geline düğünde takılacak takılar meselesi sanırız en mühim ve maliyetli konuların başında geliyor. Geline takılacak takılar yaklaşık olarak 15.000-20.000 TL arasında değişmektedir. Tabii bu biraz gelin hanımın ve ailesinin talepleri ile doğru orantılı. Ekstradan taleplere kendinizi hazırlamalısınız. Çünkü her ailenin bakış açısı birbiriden farklı oluyor. Ve bu talepler geri çevrilemez ne yazık ki.

Nişan Bohçası

Nişan Bohçası
Nişan Bohçası (Görsel Kaynak)

Bu da her ailede değişiklik gösteren konulardan biri. Nişan bohçasını erkek tarafı nişan öncesinde hazırlar, nişan olduğu gün gelin  evine getirilir. Kız tarafı ise yaptığı nişan bohçasını nişandan sonra, evlilikten önce aradaki bir tarihte erkek tarafına yapacağı bir ziyaretle teslim eder.

Gelelim bohçada olması gerekenlere:

Gelin Bohçası

Düğün Bohçası
Düğün Bohçası (Görsel Kaynak)
  • Geccelik
  • Terlik
  • Tarak
  • Pijama
  • İç çamaşırı
  • Çanta
  • Makyaj malzemesi, parfüm.

Damat Bohçası

Damat Bohçası
Damat Bohçası (Görsel Kaynak)

 

  • Pijama
  • Terlik
  • Tıraş Takımı
  • Kemer
  • Cüzdan
  • Parfüm
  • İç Çamaşırı

Bu bohça içeriği iki tarafın isteklerine göre değişkenlik gösterebilir. Detaycılığı ve mükemmelliği sevenler için bu rakamlar 2.000 TL’nin üzerine çıkabilir.

  • Kına Gecesi ve Masrafları:

Mümkün mertebe bunu bahçe gibi mütavazı bir yerde yapmakta fayda var. Eğer yine bir mekanda yapılacak olursa yaklaşık 5.000 TL tutarında olacaktır. (Gelin ve damadın kına kıyafetleri, süsleme ve kına malzemeleri, kuruyemiş, içecekler, müzik sistemi vb.)

Düğün Yapılacak Mekanın Belirlenmesi

Düğün İçin Mekan Seçimi
Düğün İçin Mekan Seçimi

Öncelikle gelin ve damadın nerede veya nasıl bir şekilde ve mekanda evlenmek istedikleri esas alınır. Bu istekler doğrultusunda bir mekan seçilir. Bazen 1 veya 2 yıl öncesinden tutulan düğün salonları veya mekanların olduğunu düşünürsek elinizi çabuk tutmanızda fayda var.

Bir düğün salonunun fiyatları 6.000 TL’den başlıyor. Fakat düğün salonunda ödenen bahşişler, davul zurnacı, fotoğraf, video, yeme içme gibi arada yapılan giderleri de düşününce, bu rakam yaklaşık olarak 10.000 TL denk geliyor.

Yok eğer daha özel bir mekanda, açık bir restoran gibi bir  yer düşünürseniz cebinizden çıkacak rakam en az 20.000 TL olacaktır.

Ev ve Eşyalar

Düğün İçin Ev ve Mekan Seçimi
Düğün İçin Ev ve Mekan Seçimi

Gelelim evin kurulmasına, tüm bu uğraşların arasında sizi en fazla yoracak şey, şüphesiz bir evin kurulma aşamasıdır. Eşyalar nereden alınacak, hangi modeller seçilecek, ne nereye konacak, ev nerede olacak, evin tadilatı, badanası derken sizi epeyce yoracaktır, şimdiden kendinizi hazırlayın. Toplamda 50.000 TL yi hazırlayın.

Ev Eşyaları

Ev Eşyası Seçimi
Ev Eşyası Seçimi
  • Beyaz Eşya: 000 TL (marka, model ve makinenin özelliklerine göre değişir)
  • Koltuk Takımı: 000 TL (ortalama)
  • Yatak Odası: 000 TL
  • Mutfak: 000 TL (gelin adayı zaten çeyizi ile gelmiş olur çoğunlukla, fakat hep eksikler olacaktır. Bir mutfağın yaklaşık her ihtiyacını karşılamak 20.000 TL ye mal olur.)
  • Diğer Eşyalar: 000 TL (perde, halı, ek dolap, ütü, ütü masası, çamaşır askılığı vb.)

Toplam 35.000 diyelim iyimser rakam olarak.

Balayı Seçimi ve Ödemesi

Balayı Seçimi
Balayı Seçimi

Bu konu da yine kişisel taleplere göre tamamen değişebilecek bir konudur. Yurt içinde yapacağınız bir balayının ortalama fiyatı yol masrafı vb.dahil 3.000 TL olmaktadır.

Fotoğraflar

Düğün Fotoğrafı
Düğün Fotoğrafı

Düğün sırasında yapılan dış mekan fotoğrafçı parası yaklaşık 1.500 TL’yi bulmaktadır. Bu aşamada da tanıdıklarınız varsa eğer daha uygun fiyatlar yakalayabilirsiniz.

Sonuç

 Şimdi toplama gelecek olursak, tüm bu masraflar cebiniznden yaklaşık 95.000 TL civarında tutmaktadır. Fakat hemen gözünüz korkmasın. Bilmelisiniz ki bu rakamların çok altında düğün yapanlar da var, çok üzerinde de. Burada esas olan ve tüm işleri değiştirecek olan gelin ve damadın konuya nasıl baktıklarıdır. Yani işin özüne yönelik hareketlerde bulunmakta fayda var. Sırf başkaları beğensin, konuşsun, göstermelik hareketlerle içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Ancak siz gelecekteki yuvanıza borçla gitmek ve uzun süre borç ödemek istemiyorsanız bu masrafları mümkün mertebe kısmaya özen gösterin.

Oku  ➡ Düğün İçin Neler Gereklidir?


Ev Sahibi

4 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir