Dekorasyon neden önelidir? Önce tanımı ile başlayalım. Dekorasyon, mekanların renk ve şekil bakımından sanatsal olarak tasarlanması anlamına gelir. Tarih boyunca insanlar – barınma ihtiyacını karşılamaya başlamak için yerleşik düzene geçtiklerinden beri – kalıcı bir mekana ihtiyaç duymuş ve bu mekanları dekore etmişlerdir.
İlk yerleşim yeri olan Çatalhyük’te yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan manzara insanı şaşırtmıştır. Çünkü yaşam alanları intizamli bir düzene sahip ve odalar ayrı bölmelerdedir. İnsanlar yerleşik hayata geçtiği ilk günden beri mekanlarını hep dekore etmiş ve günün trendlerini takip etmişlerdir.
Sosyolojik bir olgu olarak: Dekorasyon
Dekorasyon o kadar içselleştirilmiş bir olgudur ki her anımıza ve her mekanımıza etki etmektedir. Bir masa, bir ev, bir bahçe,bir garaj, bir arazi… Her şey dekore edilmeye çalışılmaktadır hayatımızda. Bazen biz bunu istemli olarak yaparız bazen de istemsiz. Ancak her anımızda dekorasyona maruz kalırız. Ne demek dekorasyona maruz kalmak? Bir düzen ile karşılaşırız ve bu düzene uymaya teşvik ediliriz. Bir isyan kültürümüz olmamasından kaynaklanır bu aslında. Peki bu söylenilenlerin ne ilgisi var bir kadın dijital dergisiyle?
Aslında çok ilgisi var. Dekorasyon kavramı “tasarı” ile ilgilidir. Tasarı ise bir şeyleri sıfırdan ortaya koyma işidir. Yani kişinin içindeki sanatçı ruhunun ortaya çıkması sonucu gerçekleşir. Yani düşünemeyen insanlar ve sanatçı ruhu taşımayan insanlar tasarı yapamazlar. Yani dekorasyon yapamazlar. Sosyolojik bir oldu olarak dekoratif düşünmeyen insanların isyan ahlakı da gelişmemiştir. Gelişmeyen bu ahlak (ahlaksızlık), bizim hayatımızın düzensizliğinden tutun da mekanlarımızın heba olmasına kadar büyük ve olumsuz sonuçlar doğurmuştur.
Modern kültürde dekorasyon
Dekorasyon hayatımızın her alanına girmiştir. Çocukların oynadığı oyunlarda bile dekorasyonun etkisi vardır. Bu dekorasyon oyunları öyle popüler hale gelmiştir binlerce bu oyunlardan bulmak mümkündür. İnsanın içerisinde direnme duygusu vardır. Yani dışarıdan bastırılana karşı direnme isteği vardır. Bir düzen ona dayatılır ancak sanatçı ruhlu kişi bu düzeni kabul etmez. Kendi düzenini kurma eğilimindedir. İşte bu dekorasyon oyunları çocuğun erken yaşta bu direncinin artmasına neden olur. Tabi bu direncin uzun vadeli olarak alışkanlığa dönüşmesi ve düzen karşıtlığının (sosyal anarşizm) yeni bir düzen saplantısına dönüşmesi ile beraber kültürel baskılamasına neden olabilir.
Günümüz modern kültüründe dekorasyon ürünleri sıkça karşımıza çıkmaktadır. Gerek dijital platformlarda gerek pazar yeri gibi mekanlarda sıkça karşılaşırız. Kendisini dekorasyon işleri yapan kişiler gibi tanıtan o kadar çok insan türedi ki sıkıcı bir hal almaya başladı. Bunun yerine en iyisi her ahlaklı insan kendi dekorasyonunu kendisi yapmalı. Dekorasyon dergileri ve dekorasyon blogları ilgili her kişi için yeterince faydalı olacaktır. Buralardan aldığımız dekorasyon önerilerini hayatımıza tatbik etmek kalıyor geriye.
Dekorasyon mağazaları sırf yeni dekorasyon fikirleri almak adına gezilebilir. Ancak her gördüğümüzü almak anlamsızdır. Çünkü bir çok şey el emeği ile yapılabilir. Mesela değeri 300 TL ve üzeri olan halat avizeler yaklaşık 60 TL harcanarak bir kaç saatte yapılabilmektedir. Ancak insanlar tüketime o kadar alışmıştır ki üretmek hissi bir türlü doğmamaktadır. Bu da öz benliklerinden kaynaklanan bir ahlak problemidir aslında.
Modern toplumdan geleneksel topluma dönüş
Bu aralar bu kelimeleri yan yana sıkça duyarsınız.Çünkü toplum modernize oldukça ahlaksızlık seviyesi artmaktadır. Bu da toplumda statü edinen insanları bir bakıma mutlu etmektedir. Taki bu ahlaksızlık kendilerine zarar verene kadar. Öyle bir an gelir ki birey kendi yaptıklarından bile rahatsız olur. Toplumun sıkışmışlığından, kalabalığından, insanların rahatsız edici tavırlarından ve doğa ile bağlantısının 3 metrekare bir balkon olmasından rahatsız olmaya başlar. İşte o zaman toplumun düşünen bireyleri yeni mekan arayışına girer. Bu mekanları da tercih ederken toplumun yaşadığı yerlerden uzak ve ayağının toprağa değdiği yere yakın olmasını ister.
“Dekorasyon neden önemlidir?” sorusunu sormuştuk. Çünkü bireyin toplum içerisindeki konumunun farkına varmasına neden olur. Aslında geleneksel dediğimiz şeyin eski ve geride kalmış bir şey olmadığını anlamamıza neden olur. Bu farkındalık ve bu bilinç toplumsal bilince dönüştüğü zaman insanlar “birey” olmaktan kurtulup toplumsal bir farkındalık ile yüksek bir bilince ulaşır. Nihayetinde ise zihinsel normlarını değerlerine göre inşa eden fertler oraya çıkar. Unutulmamalıdır ki zihinsel tasarı yapabilme kabiliyeti olanlar kişiler mekanlarını da anlamlı bir şekilde dekore edebilirler.
4 Yorum
Yorumlara kapatıldı.