“Vertigo nedir?” sorusunun cevabı birçok insan tarafından merak ediliyor. Birçok kadın sitesi konuyla ilgili yazılar içeriyor. İlk olarak belirtmek gerekir ki vertigo bir hastalık değildir. Vertigo kelime anlamı olarak “dönmek” demektir ve bir hastalık bulgusudur. Birçok kez baş dönmesi ile aynı anlamda kullanılır. Başlı başına çok geniş bir kavramdır. Kulaklarımız hepimizin bildiği gibi çevreden gelen sesleri duymayı sağlar. Bunun yanında kulağın başka görevleri de vardır. İç kulak olarak adlandırılan kulak bölümünde dengeden sorumlu yarım daire kanalları ve burada oluşan sinyalleri taşıyan sinirler mevcuttur. Yarım daire kanalları vücudun yatay ve dikey hareketlerinin algılanmasında, vücut pozisyonunun algılanmasında ve bilgiler ışığında dengenin sağlanmasında görev yapar. İç kulakta yarım daire kanallarını veya denge ile ilgili sinirleri kapsayan bir problem ortaya çıktığında baş dönmesi yani vertigo oluşur.
Vertigo belirtileri
Vertigo belirtileri temel olarak baş dönmesi ile özdeştirilmiştir. Bununla birlikte baş dönmesine bağlı denge problemleri, mide bulantısı görülebilir. Vertigoda sorun iç kulakta olabileceği için kulaklara çınlama, akıntı ve işitme azlığı gibi şikayetler de vertigo ile birlikte görülebilir. Vertigonun bir hastalık değilde hastalık belirtisi olduğunu daha önce söylemiştik. Bu taktirde sorulması gereken asıl soru ise vertigo neyin belirtisi şeklinde olmalıdır. Vertigo iç kulağı ilgilendiren birçok hastalıkta ortaya çıkabilir. Vestibuler nörit, perilenfatik fistul, migren, angziete, akustik tümör, ilaç yan etkisine bağlı, alkolizm gibi durumlarda vertigo görülebilir.
Vertigo Testi
Vertigoya neden olan sebepler yukarıda anlatılmıştır. Peki eğer baş dönmesi yani vertigo şikayetiniz varsa buna sebep olan hastalık nasıl belirlenir? Vertigo yukarda belirtilen şikayetler ile birlikte çok hafif veya çok ağır seyredebilir. Bu şikayetlerin herhangi biri ile hastanede farklı bölümlere başvurmuş olabilirsiniz. Yarım daire kanalları içerisindeki kristallerde ortaya çıkan problem normal filmlerde veya tomografide görünmez. Bu yüzden baş dönmesi şikayeti ile gelen hastadan ayrıntılı öykü alınır, kulak muayenesi yapılır, bazı denge ve işitme testleri uygulanır. Vertigonun belirlenmesi için ise vertigo testi denilen VNG (Videonistagmografi) testi uygulanır. VNG en güvenilir test olarak Vertigo teşhisi koymakta ve altında yatan problemin belirlenmesinde kullanılır.
Vertigo tedavisi
Eğer baş dönmesi şikayetiniz varsa ve gerekli testlerden sonra vertigo tanısı konmuş ise tedavi süreci başlar. Vertigo tedavisi tamamıyla altında yatan hastalığa bağlı olarak farklılık gösterir. Öncelikle altında yatan sebep belirlenmeli ve tedavi edilmelidirler. Bunun yanında vertigonun sebebine göre fizik tedavi, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale gerekebilir. Bazen tek bir seanla vertigo ortadan kalkarken bazen de uzun yıllar tedavi gerektirebilir. Bu tamamen altında yatan sebebe ve hastalığın seyrine bağlıdırlar. Vertigoya tetikleyen sebepler ise ortadan kaldırılmalıdır. Vertigoya neler tetikler sorusuna geldiğimizde ise başta alkol olmak üzere sigara, stres, aşırı tuz, aşırı kafein tetikleyici maddeler olduğundan vertigoya artırabilir.