Ergenlik döneminden itibaren kadınlarda düzenli olarak her ay üreme hücresi yani yumurta üretilir. Bu aylık döngüye adet dögüsü, yumurta oluşturmaya da adet görme denir. Adet uzun yıllar devam eder. Belli bir yaşa gelindiğinde ise bu durum son bulur. Adet görme olayının son bulmasına menopoz denir. Menopozda üretkenlik son bulduğu için birçok kadın bu durumdan kokar. Fakat menopoz bir hastalık veya bir sağlık problemi olmayıp tamamen fizyolojik bir durumdur. Menopoz bir kabus haline gelmemeli, yaşamın doğal bir evresi olduğu unutulmamalıdır. Vücudumuzda birçok olayda olduğu gibi üreme hücresi üretimi yani adet de hormonların etkisinde oluşan bir durumdur. Ergenlik döneminde hormon etkisiyle başlayan bu süreç menopozda hormon etkisiyle son bulur.
Adet Belirtileri Nasıl Başlar?
Menopoz döneminde hormonal denge değiştiğinden dolayı bazı değişiklikler meydana gelir. Kadından kadına farklılık gösterebilen bu belirtiler genel anlamıyla benzerdir. Genellikle 45-50 yaşları arasında görülmesi beklenen menopoz daha erken veya daha geç ortaya çıkabilir. Peki adet belirtileri nasıl başlar? Birçok kadın sitesi bu konu ile ilgili bilgiler sunuyor. Fakat unutulmamalıdır ki menopoz yaşı da belirtileri de tamamen kişiyle ilgilidir ve farklılık gösterebilir. Daha önce de bahsedildiği gibi bu durum vücuttaki hormonlarla ilgilidir ve hormon densini birçok durum etkiler.
Menepozdaki en büyük değişiklik adet sürecinin son bulmasıdır. Bu durumdan sonra ciddi değişiklikler meydana gelecektir. Yaşamın geri kalanına bu şekilde devam edileceğinden bu şikayetler ile nasıl baş edileceği iyi bilinmelidir. Adet döngüsü sırasında kadın vücudunda birçok hormon üretilir. Menopozla birlikte bu hormon üretimi de son bulacaktır. Bu hormon dengesindeki değişim özellikle psikolojik olarak etkilere sebep olur. Ani duygu değişimleri, aşırı depresiflik, aşırı duygusallık, sinirlilik, unutkanlık gibi durumlar buna bağlı olarak görülür. Sıcak basması, terleme, geceleri kan ter içinde uykudan uyanmak menopoz döneminde görülür.
Bu belirtilerin yanında menopozda kemik ermesi, kalp ve damar rahatsızlıkları buna bağlı çarpıntı görülebilir. Özellikle kemik erimesinden korunmak amacıyla dikkatli olunması gerekir. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen seviyesi menopozda düşer. Kemik metebolizması için gerekli bu hormon azaldığında kemik erimesi görülebilir. Kemik erimesinden korunmak için beslenmeye dikkat etmeli ve egzersiz yapılmalıdır. Bu konuyla ilgili doktor tafsiyesi doğrultusunda ilaçlar kullanılabilir.
Menopoz Testi Ne zaman yapılır?
Yukarıda anlatılan belirtiler genel belirtiler olmakla birlikte farklı sorunların sonucunda ortaya çıkabilir. Bu yüzden menopoz durumu doktor tarafındanonaylanmalıdır. Menopoza girildiği menopoz testi ile anlaşılır. Menopoz testi ne zaman yapılır? Menopozla ilgili olabilecek belirtiler yukarıda anlatılmıştır. Bu belirtilerden biri veya bir kaçı görülüyorsa veya adet olmanız gerektiği halde olmadıysa doktora başvurarak kan testi yapılmalıdır. Kandaki östrojen, FSH ve LH seviyeleri olması gerekenden düşükse menopoz olabilir.
4 Yorum
Yorumlara kapatıldı.