Anne ve Anne Adaylarına 8 Kitap Önerisi


Sevgili anne ve anne adayları son dönemde çok fazla annelikle ilgili kitaplar yazılmakta. Bunları yazanların anne olması bence bu işin en güzel noktası. Kendi tecrübelerini paylaşırken birçok anne ve anne adaylarına yardımcı oluyorlar. Ama şunu da unutmayalım her çocuk farklıdır. Bu yüzden okuduğumuz tecrübeleri muhakkak çocuğumuzda uygulamaya çalışmayalım, aynı beklentiler içine girmeyelim.

Anne adaylarına 8 kitap önerisi
Anne adaylarına 8 kitap önerisi

Sosyal medyadan takip ettiğim annelerin kitaplarını sizinle paylaşmak isterim sevgili anne ve anne adayları.

  1. Şermin Yaşar (Oyuncu Anne) – 3 çocuk annesi

– Başlarım Şimdi Anneliğe –

Şermin Yaşar (Oyuncu Anne) – 3 çocuk annesi Başlarım Şimdi Anneliğe

Bu kitapla hamile olduğum dönemde tanışmıştım. Bana doğumdan sonra nelerle karşılayacağıma dair iyi bir örnek olmuştu. Kitabı okuduktan sonra bebek sahibi olmak isteyen bir arkadaşıma hediye etmiştim.

Bu kitap yeni doğan bebekler ayaklanıp da ortalığı birbirine katana kadar geçen süreçte anneleri rahatlatacak tavsiye ve bilgiler içerir. Hiçbiri doktor tavsiyesi yerine geçmez, zaten doktorlar da genelde böyle şeyler söylemez diyen Şermin Yaşar kitabında yazanları Tuna, Mete ve Name’yle birlikte öğrendiğini ifade eder.

Çoğu zaman kendi çocukluğumuzla modern dünya arasında sıkışıp kaldığımız anlar oluyor sevgili anneler. Şermin Yaşar bize kitabında şu tavsiyede bulunuyor.En doğrusunun içimizden ne geliyorsa o olduğuna kanaat getirmemiz. Çocuklarla ilgili bir sorunla karşılaştığımızda uzmanlar ne diyor ona bakmalıyız, babaannemiz-anneannemiz ne diyor bir de onlara danışıp, sonrasında kalbimize sorup en doğru kararı almamızı söylüyor.

Şermin Yaşar çocuklarımızla oynaya bileceğimiz oyunlar hakkında güzel kitaplar yazmıştır. Onları okumanızı tavsiye ederim.

 

  1. Elif Doğan (Blogcu Anne) 3 çocuk annesi

– Annelik Her Zaman Toz Pembe Değil –  

Elif Doğan (Blogcu Anne) 3 çocuk annesi - Annelik Her Zaman Toz Pembe Değil

Kitabında “Annelik şimdiye kadar yaptığım en güzel ama en zor iş” diyenlerin hislerine tercüman oluyor Blogcu Anne.
Kitabında şunları söylüyor “Parmak izi nasıl insandan insana farklılık gösteriyorsa, çocuk büyütmek de anneden anneye farklılık gösterir. Bununla birlikte annelikle ilgili bazı temel gerçekler var ki, dünyanın hiçbir yerinde değişmiyor.”

Anne olan bir kadının hayatı ikiye ayrılıyor: Çocuktan önce ve çocuktan sonra. Bir kadının çocuktan önceki hayatında varlığının farkında bile olmadığı bazı kavramlar, çocuktan sonraki hayatında başköşeye oturuveriyor. Doğru bildiği yanlış oluyor, düz dediği tersine dönüyor. Yepyeni bir hayat başlıyor. Eskisine paralel, ama bir o kadar da zıt.

Bu kitap bebeğinizin uyku sorunlarına çözüm önermiyor. Yemek problemi olan çocukları iştahlı yumurcaklara çevirmiyor. Disiplin konusundaki sorularınıza yanıt olmuyor. Ama “Yalnız değilim” dedirtiyor, “birileri daha paylaşıyor benimle aynı kaderi.

Blogcu Anne aynı zamanda instagram’ da farklı saatlerde canlı yayın yapmaktadır. Sorularınıza itinayla cevap vermektedir. Kendisini Blogcu Anne ismiyle takip edebilirsiniz.

 

  1. Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal (Akademisyen anne)- bir çocuk annesi

 –  İşte size taze mi taze bir kitap önerisi Korkma! İyi Bir Annesin –

Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal (Akademisyen anne)
Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal (Akademisyen anne)- bir çocuk annesi –  İşte size taze mi taze bir kitap önerisi Korkma! İyi Bir Annesi

Kitabında şu sorulara cevap arıyor Doç. Dr. Saniye Bencil Kangal:

Kim şu en iyi anne dediğimiz kişi? 
Bebeğini hiç ağlatmayan mı? 
Çocuğu yemek seçmeyen anne mi en mükemmel, sabaha kadar deliksiz uyuyan mı? 
Buldum! Çocuğunu tam on sekiz aylıkken tuvalete alıştıran anne olmalı en mükemmeli! 
Belki de hiç TV izlettirmeyendir en iyisi. 
Sence kim bu en iyi anne? Kim biliyor musun?

Hepimizin Akademisyen Anne diye tanıdığı bir anne o. Çocuk sahibi olmak isteyenlere, annelere, anne olacaklara, aslında çocuk ve sevgiyle işi olan herkese sesleniyor kitabında.

“Korkma! İyi Bir Annesin sizin de tüm endişelerinizi alıp götürecek… Anne olmakla ilgili her şey bu kitapta…”

Sosyal medya hesabında çok aktif bir anne. Her gün yeni bir oyun paylaşıyor kendisini takip eden takipçileriyle.

  1. Şebnem Seçkiner

 – Manyak Anne –

Şebnem Seçkiner - Manyak Anne
Şebnem Seçkiner – Manyak Anne

Bu kitabın diğer kitaplardan farklı kılan yazarın annelerin yaptıkları şeyleri hormonlarla açıklaması. Onun dışında yazar şu sorularla bir çok konu hakkında düşünmemizi sağlıyor.

Kocanızı “ayaklı çocuk yapıcı” olarak gördünüz mü hiç?
Hamileyken biri koltuğa sert oturdu diye bebeğinizin zarar göreceğinden korktunuz mu?
Loğusayken her kapı çaldığında misafir gelecek korkusuyla yerinizden fırladınız mı?
Büyük konuştuğunuz her şeyi yapıp bir de kendinizi haklı çıkardınız mı?
“Sütün geliyor mu?” diye soran insanları gerçekten sevdiniz mi?
Çocuğunuzu aylarca içme suyuyla yıkadınız mı?
Bebeğinizin banyosunu ısıtırken evi yaktınız mı?
Çocuk başını çarptı diye gidip aynı yere kafa attınız mı?
Doktorun çocuğunuz için verdiği ilaçlara gurmelik yaptınız mı?

Yazarın bu sorulara tek bir yanıt var. Bütün bunları ben değil, hormonlarım yaptı. Okurken hem düşünecek hem eğleneceksiniz.

Anne adaylarına 8 kitap önerisi
Anne adaylarına 8 kitap önerisi
  1. Ece Kumkale

 – Hassas Anne –

Ece Kumkale - Hassas Anne -
Ece Kumkale – Hassas Anne –

Üç çocuk annesi güçlü bir kadının annelik hikâyesini okuyacağınız Hassas Anne kitabında hem bir kadın ve anne olarak içinizdeki güce inanacaksınız hem de içinizdeki o suçluluk ve yetersizlik duygusunun yok olduğunu hissedeceksiniz. Erken yaşta anne ve baba kaybını, evlat acısını, rahim yetmezliğini, tüp bebek tedavisini, ikiz bebek anneliğini, prematüre anneliğini, kolik anneliğini, birçok ameliyatı, normal doğumu, sezaryen doğumu ve bunun gibi aklınızı kurcalayan nice şeyler yaşayan yazar bunları okurlarıyla paylaşmaktadır. Kendinden başka 16 farklı annenin hikâyesini de okuyacaksınız. Çocuğunu babasız büyüten bir anneden engelli annesine, prematüre annesinden çocuk doktoru bir anneye, genç yaşta annelikten geç yaşta anneliğe kadar farklı farklı hikâyeleri olan birçok hayatın tecrübelerine yer verdim. Otizmli, Down Sendromlu, besin alerjili çocuk büyüten annelerin neler yaşadığını bize aktarıyor. Bu kitapta başka neler var? Tecrübeli bir Hassas Anne’den anneliğinizi kolaylaştıracak ve keyifli hâle getirecek annelik ve babalık, hamilelik, eğitim, beslenme, oyun, güvenlik gibi birçok konuda tavsiyeler. Annelerin gücüne güç katacak ve onların çocuklarını daha keyifli büyütmesini sağlayacak bu kitabı okumaya hazır mısınız?

  1. Hande Birsay

– MÜKEMMEL ANNELİK BENİ TEĞET GEÇTİ –

Hande Birsay - MÜKEMMEL ANNELİK BENİ TEĞET GEÇTİ -
Hande Birsay – MÜKEMMEL ANNELİK BENİ TEĞET GEÇTİ –

Toplumuzda annelere yönelik birçok soru sorulmaktadır. Herkes tavsiyesi sorulmadığı takdirde bile tavsiye vermeye bayılır. İşte bu sorulardan bazıları ve yazarın bunlara verdiği cevaplar.

“Nasıl doğdu?”
“Normal doğurdun değil mi?”
“Niye ağlıyor?”
“Bu çocuk aç.”
“Kucağa alıştırmışsın.”
“Ben hamileyken 2 kilo almıştım, emzirirken 32 kilo verdim.”
“Sen daha dur, bunlar iyi günlerin.”
“Saçını kestir, erkek çocuk uzun saçlı olmaz.”

Ve hemen her yeni annenin duyduğu o meşhur soru: “Emiyor mu?”

Bunlardan nasıl rahatsız olmamalıyız, kendi üzerimizde kurduğumuz ve farklı biçimlerde karşımıza çıkan tüm bu baskılarla nasıl eğlenmeliyiz; başta kendimize ve tüm büyük konuştuklarımıza nasıl #hihieved demeye başladığını okurlarıyla paylaşıyor yazar.

Annelik deneyimimde hiçbir şey, herkesin her şeyi bildiği ve anlattığı gibi olmuyor. Kitap bize tamda bunu anlatıyor.

Pedagog Tansu Oskay - Uykusuz Anne Kalmasın -
Pedagog Tansu Oskay
– Uykusuz Anne Kalmasın –

 

  1. Pedagog Tansu Oskay

– Uykusuz Anne Kalmasın –

Her çocuk uyur…
Uyku, yaşamsal bir ihtiyaçtır, özellikle de bebekler ve çocuklar için… En az beslenmek kadar ihmal edilmemesi, özenle üzerinde durulması gereken ve gelişimi destekleyen bir faktördür.
Peki ama kendi kendine uykuya dalmayan bebekler uyumakta zorlandığında ne olur?
Ya da anne ve babalar, çocuklarının uyku düzenini bir türlü kuramıyorlarsa, sorun nedir?
İşte tam da bu noktada başlayan “Benim çocuğum neden uyumuyor?” feryatları, ebeveyn açısından ailevi bir kaosa dönüşür.
“Her çocuk uyur, paniklemeyin” diyen pedagog Tansu Oskay’ın kaleme aldığı Uykusuz Anne Kalmasın–Ağlatmadan Uyku Eğitimi annelerin kâbusa dönüşen “Çocuğum uyumuyor!” kaygılarını pozitif ebeveynlik yaklaşımıyla kolayca gideriyor.
Türkiye’de pedagoji alanındaki ilk ağlatmadan uyku eğitimi kitabı olan bu çalışma uyku sorununu esnek, keyifli ve kalıcı bir bilinçle çözüme kavuşturuyor.
“Ağlatmadan Uyku Eğitimi” bir teknik değil. “Deneyelim bakalım sonucunu görelim” mantığıyla uygulanabilecek bir deneme-yanılma uygulaması da değil… Bir pozitif ebeveynlik yaklaşımı…
Pozitif ebeveynlik yaklaşımı doğru algılandığında ve kararlılıkla uygulandığında uykusuzluk kâbusuyla birlikte daha pek çok sorunun da üstesinden gelmek mümkün…

 

  1. Özge Selçuk Bozkurt

– Çocuğumla Evdeyim –

Özge Selçuk Bozkurt - Çocuğumla Evdeyim -

Küçük bir bebek dünyanın en büyük mucizesidir!
Ve o büyük mucize dünyaya geldiğinde daha da büyük bir mucizeye ihtiyaç duyar;
Gelişimine destek olacak, yaşam yolunda iyi bir rehber rolü oynayacak “anne ve baba ’ya”.
Bu kitap, yaşamının en kritik döneminde bebeğinizle tanışmak, onun
ihtiyaçlarının farkına varmak, gelişimini desteklemek, gelişiminde bir gecikme varsa hızla fark etmek, onunla ilk iletişimi sağlıklı kurmak, beraber nitelikli zaman geçirmeyi öğrenmek için size yol gösterecek.
Bu bebek nasıl büyüyecek?”, “Gelişimini desteklemek için ben ne yapacağım?”
Hangimiz yaşamadık ki bu kaygıları? İşte bu kitap bebeklerin ay ay gelişim özelliklerini gözler önüne seriyor. Hangi ayda bebeğimizin neleri yapabileceğini açık ve net olarak görüyoruz. Bunun yanında evde bebeğimizin gelişimini destekleyebileceğimiz, basit ve uygulanabilir etkinlik önerileriyle “0-12 ay aralığındaki bebeğimle ne oynayabilirim” sorusunun cevabı da sayfalar arasına saklanmış sizleri bekliyor. Bebeklik dönemi ile ilgili önemli çalışmalara imza atmış olan yazarın bu eseri alanında ilklerden birisi olma özelliği taşımaktadır.

Sizinle paylaşmak istediğim kitaplar bunlardı. Her biri farklı konuya temas ediyor. Her birinden farklı bilgi edinebilirsiniz. Sosyal medya hesapları üzerinden anneler farklı tavsiyelerde bulunuyorlar bazıları çocuklarıyla müze geziyor, bazıları spor yapın diyor, bazıları hikayeler yazıp öğütler veriyor, bazıları oyun önemlidir diyor. Siz kendi çocuğunuzun ihtiyaç ve özelliklerine göre karar alın ve uygulayın. Her anne ve her çocuk farklıdır. Gözü kapalı ve sorgulamadan hiçbir tavsiye uygulanmamalıdır.

Sosyolog Nefize RAMADAN

[email protected]


Ev Sahibi

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir